• info@esteaura.com Terrace Fulya, İstanbul
  • +90 530 442 60 99

Çene Estetiği

Çene estetiği; çene ucu büyütme işlemi, çene ucuna implant, protez koyma uygulamaları ile yapılabilir. Toplumumuzda burun şikayeti olan her dört hastanın birisinde çene ucuyla ilgili bir takım problemler söz konusudur. Çene ucuna yönelik olarak eğer çene ucu çok gerideyse bu tip durumlarda çene kemiğini ileri doğru ilerletme ameliyatları gerçekleştirilebilir. Bu tip durumlar çene cerrahisi uygulamaları olup ehil bir plastik cerrah tarafından son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirile bilinir.

Bu tip uygulamalar biraz daha farklıdır. Bu tip hastalarda çene ile ilgili problem zaman zaman alt çeneden ya da her ikisinden kaynaklana bilinir. Böyle bir durum söz konusu ise tipik bir röntgen filmi çekilerek tanı konulur. Ortodontist tarafından bir takım planlamalar yapılarak üst çenemi yoksa alt çene de mi bir problem olup olmadığı öncelikle belirlenir. Fakat çene ucu estetiği yapılacak kişilerde bu kadar geniş bir ameliyata gerek olmayabilir. Eğer problem daha hafif ve daha kozmetik amaçlı ise sadece çene ucuna yapılacak müdahaleler çok daha basit bir şekilde, büyük bir ameliyata gerek olmadan çözülebilir. Bu amaçla hastaların çene ucuna ya dolgu malzemesi kullanılabilir.

Çene Estetiği Operasyonu

Kişinin beklentisi doğrultusunda planlanarak yapılır. Bunun dışında bireyin çene ucuna yağ transferi yani yağ enjeksiyonu uygulaması da yapılabilir. Eğer problem daha ileri boyutta ise ağız içinden ya da çene altından girilerek hastanın çene ucuna silikon ya da met por denilen peros, kemiksi bir materyal yerleştirme işlemi gerçekleştirilir. Kendi pratiğimizde özellikle ağız içinden girerek böyle bir uygulamayı son derece hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmekteyiz. Böylece ağız içinden açılan küçük bir kesi içerisinden çene ucuna hem çeneyi öne hem çeneyi biraz aşağıya olacak şekilde büyütmek daha şekilli daha düzgün bir şekle getirmek mümkündür. Böyle bir uygulama yaklaşık 20-25 dakika içerisinde yapılmaktadır.

Çene estetiği isteyen kişiler için son derece konforlu ve hızlı bir iyileşme süreci ile bitmektedir. Böyle bir ameliyat olacak kişi öncesinde aspirin gibi kan sulandırıcı herhangi bir ilaç kullanmamalıdır ve ameliyat günü aç karna gelmelidir. Çene estetiği genel anestezi altında gerçekleştirilen ve hızlı iyileşme tablosu olan ameliyattır.

Hastalar ameliyattan sonra ağrı duymazlar ve hızlı bir şekilde normal hayatına dönebilirler. Hasta ameliyat sonrasında sadece temizleyici gargaralar kullanırlar ve birkaç gün sıvı beslenmek koşulu ile normal hayatına devam edebilirler. Hasta yüzündeki ifadede ciddi anlamda bir değişim görür. Böylece yüz yuvarlak görüntüden daha oval vida şekli denilen bir görüntüye sahip olur. Çenesi daha dolgun bir hale gelir. Bu bölgesindeki problem de böylelikle azalmış, yok olmuş olur.

Çene Estetiği Hangi Durumlarda Yapılır?

Gülümseme sırasında hastanın üst dişleri ya da diş etleri fazla görünüyorsa ya da ağız kapatıldığında üst ve alt dişler aynı hizada kapanmıyorsa çene kusurları olabilir. Çene estetiği çiğnemede güçlük çekmek gibi sağlıkla ilgili sorunların çözümünde olduğu gibi estetik kaygılarla da yapılabilir.

  • Çiğnemede güçlük
  • Çenenin büyük ya da küçük olması
  • Çenenin ileride ya da geride olması
  • Çenenin çok sivri ya da köşeli olması
  • Çene yapısının doğuştan eğri olması gibi durumların günlük yaşamdaki olumsuz etkilerinden kurtulmak için tercih edilen ameliyattır.

Çene yapısında eğrilik, açık uyuma, ağız kuruluğu, diş eti hastalıkları şeklinde şikayetlere sebep olabilir.

Profilden bakıldığında da eğrilik belli oluyorsa rahatsız edici bir görüntü olabilir. Ancak sorunun kaynağını fark etmek hasta ya da hasta yakınları için kolay değildir. Şikayetin kaynağını doğru belirlemek için hekim muayenesi şarttır.

Neden Tercih Edilir?

Çene estetiği; daha genç görünmek, yüzde orantılı bir imaj sergilemek ve doğuştan gelen çene sorunlarını gidermek amacıyla yapılır. Çene yapısının düzgün olmaması, yüzün görünümü açısından önemli bir yere sahiptir. Küçük bir çene kişinin yüzünü olduğundan daha büyük veya uzun gösterebileceği gibi kişinin yüz tipine bağlı olarak yüzü kısa veya küçük de gösterebilir. Çene bozukluğu, yüzün eğri durmasına sebebiyet verebilir. Erkeklerde ve kadınlarda çene için ideal boyut farklılık gösterilir. Erkeklerde çene yapısı biraz daha belirgin bir şekildeyken, kadınlarda daha minimal ve zarif bir şekildedir. Kişilerde bulunan çene kusurlarını gidermek için çene estetiği ameliyatı uygulanır.

Çene estetiğinin uygulanmasının 2 farklı sebebi vardır. Üst veya alt çenede belirgin problemi olan kişilerde ısırma ve çiğneme problemleri olan kişilere yapılır. Bu sorun, genel ağız problemleri oluşturarak gece uyurken ağzın açık uyunmasına sebebiyet verebilir. Bir başka işlem olarak da kişinin tamamen estetik görünüm açısından daha güzel bir duruşa sahip olması için yaptırdığı yöntemdir. Üst dişlerin ya da diş etleri çok görünüyorsa üst çene kısmında bir problem var demektir. Alt çene kısmında ise ağız kapatıldığı zaman aynı hizada kapanmıyorsa alt çenede problem var demektir. Çene estetiği işlemi yaptıran kişilerde genelde çene ucunun gerekenden geride veya ileride olmasıyla alakalı olabilir.

Çene Estetiği Ameliyatı Çeşitleri

Çene bölümünde bazı yapısal sorunlar görülebilir. Bu tür durumlarda çene estetiği uygulanarak çenenin ön, arka, ileri, geri doğru belirginleşmesini sağlar. İşlem oldukça pratik ve etkili bir yöntem olduğu için oldukça talep görmektedir. Ameliyat yapılmadan önce kişide çiğneme sorunu olup olmadığı incelenir ve buna göre ameliyat işlemi yapılır. Buna bağlı olarak, Çene Estetiği ameliyatı 5 çeşittir.

1.Çene Cerrahisi:

Genel anestezi ile yapılır. Herhangi bir ameliyat izi kalmaz

2. Çene Ucu Estetiği:

Kişinin çene yapısına bağlı olarak değişen ameliyat türüdür. Bu ameliyatta kişinin yüz yapısına uygun bir şekilde ameliyat yapılması gerekir. Alt ve üst çene yapısına bakılarak işleme karar verilir.

3. Çene Törpüleme:

Çene bölgesinde bulunan kemiğin şekil bozuklarının ortadan kaldırılması işlemdir. Çene de bulunan bozuklukların öne yada yana doğru olan fazlalıkların düzeltilmesi için uygulanan en uygun yöntemdir.

4. Çeneye Yağ Enjeksiyonu:

Doku hacmi azalmış kusurlu bölgelere uygulanır. Oldukça güvenli ve uzun ömürlü sonuçlar verir. Bu işlemde yağ, vücudun bir kısmından alınarak ilgili kısma enjekte edilir.

5. Ameliyatsız Çene Operasyonu:

En sık kullanılan çene ameliyatımı işlemidir. Bu işlemle çene ucu ya da çene köşesi yüz dolgularına göre büyütme işlemi yapılabilir. Ameliyat olmak istemeyen kişiler için oldukça uygun bir işlemdir. Yaklaşık olarak 2 yıllık kalıcılığı var. Kalıcılık süresini uzatmak isteyen kişiler için yağ enjeksiyonu uygulanabilir.

Çene Estetiği Nasıl Yapılır?

Çene estetiği ameliyatlarını ortodonti uzmanı ve çene ameliyatlarında uzman bir plastik cerrah yapabilir. İlk olarak dişlerin çeneye uyumunun da sağlanması gerekir. Hastanın problemine göre sadece alt çene, üst çene ameliyat edilebildiği gibi her ikisi de aynı anda ameliyat edilebilir. İşlem genel anestezi ile yapılır.

Çene Esteğiği Operasyonları 2 Türde İncelenir:

  • Ortodontik operasyonlar
  • Ortognatik operasyonlar

Hekimler tarafından ortodontik tedavi şekline “tel tedavisi” de denir. Bu tedavi şekli ileri derecede çene kemiği problemi olan hastalarda doğru sonuçlar vermeyebilir. Ortognatik operasyonlar daha kapsamlı ameliyatlardır. İyileşme süreleri daha uzundur. Ortognatik ameliyat öncesinde hastanın üst ve alt çene ölçüleri alınır. Bu ölçülere göre modellenecek şekil belirlenir. Küçük çeneleri büyütmek için protez ve implant da kullanılabilir. Hastaya uygun ölçülerdeki implant ağız içinden yapılan bir kesiden çene kemiği üzerinde planlanan yere yerleştirilir. Ya da hacimlendirilmesi gereken yer enjeksiyon ile doldurulabilir.

Çene estetiği işlem süreleri yapılacak operasyonun tek çene ya da çift çene olmasına bağlı değişiklik gösterir. Çene kemiğindeki bozuklukların giderilmesi için çene törpüleme de yapılabilir. Yanlara doğru olan fazlalıkların giderilmesinde tercih edilen bir yöntemdir.  Operasyon süresi 1,5 ile 3 saat arasında değişir.

Çene Estetiği Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası şişlik ve ağrı olacaktır. Hekiminizin verdiği ilaçlarda bu ağrıların hafifletilmesi sağlanır.İyileşme sürecinde sıvı gıdalar tüketilmesi gerekir. Sadece alt çene ameliyatları iyileşme süreci 3-4 gündür. Diğer ortognatik operasyonlarda iyileşme süreci geçirilen ameliyata bağlı olarak ortalama 2 ile 3 hafta arasındadır. Tam iyileşme daha uzun sürelidir.

Çene Ameliyatlarında Yaş Sınırı Nedir?

Ameliyat yaş sınırı erkeklerde 18, kızlarda 17 olarak belirlenebilir. Ancak kaza gibi öngörülmeyen durumlarda yaş sınırına bakılmaksızın ameliyat yapılabilir.