• info@esteaura.com Terrace Fulya, İstanbul
  • +90 530 442 60 99
hizmet

Burun Ucu Kaldırma

  • 19 Şubat 2021
  • Yazar: Esteaura .

Burun estetiği yıllardır yapılan ve son yıllarda da teknik anlamda epey gelişmiş bir operasyondur. Burun ucu ameliyatı genel olarak burun ameliyatından ayrılır. Bu ameliyat burun ucunu inceltme, kaldırma, açı değiştirme, projeksiyon artışı ile burun kanatlarındaki fazlalığın giderilmesi amaçlarıyla yapılabilir. Bu operasyon lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. İçeriden kesi yapılarak kapalı teknik ile gerçekleştirilebileceği gibi dışarıdan kesi yapılarak açık teknik de uygulanabilir. Operasyonun hangi teknikle yapılacağı, hastaya ve burunda istenen sonuca göre değişir.

Burun Ucu Kaldırma Ameliyatı ile Burun Ameliyatının Farkı

Burun ucu kaldırma ameliyatında sadece burnun uç bölgesinde değişiklik yapılır. İngilizce’de ‘nasal tip surgery’ diye adlandırılır. Bu ameliyat sırasında burnun başka bir bölgesine müdahale yapılmaz. Kemiğe müdahale olmaksızın yapıldığından bu yönüyle rhinoplasti denilen normal burun estetiğinden ayrılır. Dolayısıyla morarma daha az görülür ve iyileşme daha hızlı olur. Burun ameliyatı sırasında kıkırdak ve kemiklere müdahale olur, bu da iyileşmenin daha uzun süreceği anlamına gelir. Rhinoplasti ve burun ucu kaldırma işlemlerinin birlikte yapılması da mümkündür.

Burnun uç bölgesi ve o bölgede bulunan dokular burnun en önemli elemanlarıdır. Buradaki kıkırdakların sağlam olması, ileride burunda düşme ve çökme olmasının önüne geçer. Eğer hem burun ucu ameliyatı hem de normal burun ameliyatı birlikte yapılıyorsa, burundan çıkan kıkırdaklar, bu bölgeyi güçlendirmek için kullanılabilir. Bunun yanında farklı dolgu malzemeleri de burun ucu kaldırma ameliyatlarında kullanılabilmektedir.

Kimler Yaptırmalıdır?

Rhinoplasti sırasında burun ucu da kaldırılabilir, ya da sadece burun ucunu kaldırmak için operasyon yapılabilir. Burun ucu desteği düşük olan, gülerken burun ucu aşağı doğru yönelen, burun ucunda asimetri olan, kanatlarda çökme olan kişiler yaptırabilir. Yine de doğru karar vermek için bir estetik cerrahın fikrini almak gerekir. Çünkü bazı burunlarda sadece burun ucu ameliyatı yaptırmak doğru sonuç vermez.

İlk muayene sırasında, doktorun hastanın burnunu inceler ve nasıl bir burun istendiğine dair bilgi alır. Bundan sonra burnun fotoğrafı çekilir ve hastanın istediği sonuca göre fotoğraf üzerinde işlem yapılır. Böylece ameliyat öncesi hastanın alacağı sonuçla ilgili genel bir fikri olur. Buna rağmen, burnun yapısının karmaşık olduğunu unutmamak gerekir. Cerrahlar genellikle burnu açmadan önce ne ile karşılaşacaklarını bilemezler. Bu yüzden önceden gördüğünüz fotoğrafla sonuçlar arasında farklılık olabilir.

Burun ucu kaldırma ameliyatı yapıldıktan sonra genellikle hastalar 4-5 saat içerisinde evlerine gidebilirler. Burun ameliyatları söz konusu olduğunda en sık korkulan şey de tamponlardır. Geçmişte kullanılan tamponlar hem nefes almayı engelliyordu, hem de burundaki kan ve tüylere yapıştığı için çıkarken çok acı veriyordu. Artık burun ucu ameliyatlarında gerekli olduğu durumlarda internal splint silikon tampon kullanılmaktadır. Bu tamponlar nefes alış verişine izin verdiği gibi, kan pıhtıları ve kıllara yapışma yapmadıklarından çıkarılmaları da daha acısızdır.

Ameliyat olduktan sonra ilk bir haftada iyileşme görülür. Masa başı işlerde, burnu fiziksel dış etkilerden korumak suretiyle çalışmakta bir engel yoktur. 1. Haftadan sonra burunda ve yüzde hafif şişlikler olabilir. İki haftanın sonunda tüm şişlikler iner. 1 ayda burun tam olarak yüze oturur. Burnun tamamen iyileşmesi ise bir yıl sürer. Bu ameliyat doğru yapıldığında burunda sonradan çökme ya da düşme meydana gelmez.

Burun ucu kaldırma ameliyatları genel olarak düşük riskli ameliyatlar olmalarına rağmen, burnun zor ve karmaşık bir yapısı olduğu için işinin ehli bir estetik cerraha yaptırmak, alacağınız sonuçlardan memnun kalmanızı sağlayacaktır.